Zürich, a legehetőbb város

Zürich város képviselő-testülete nemrégiben érdekes "virágosítási" koncepciót fogadott el, amely szerint 2014-től a közterületeket ékesítő virágágyásokba árvácska- és kankalinpalánták helyett zöldségmagok fognak kerülni. A város körforgalmaiban és villamosmegállói környékén így jövőre fehérrépát, céklát és leveles kelt fognak termeszteni. Természetesen nem a képviselő-testület, hanem Zürich lakossága, akiknek - egyfajta közösségi tudatépítő és nevelő célzattal - meg kell dolgozniuk, hogy élvezhessék a friss terményeket.

Urban-Garden-for-Dummies-Simple-Sojourns (3).jpg

Bár a döntés jól illeszkedik a város fenntarthatóságának javítására irányuló terveibe, a koncepció fogadtatása korántsem mondható egyhangúnak. Zürich turisztikai szervezetének feje kifejezetten támogatja az ötletet, mivel úgy véli, hogy ez az egyedi megoldás meglehetősen kedvező visszhangra találna a turisták körében. A kétkedő hangok viszont szkeptikusak a városi emberek zöldségtermesztési képességeit illetően, pedig a community vagy urban gardening világszerte több évtizedes múltra tekint vissza, sőt a közösségi kertek az utóbbi években már Magyarországon is egyre szaporodni kezdtek. A képet azonban valamennyire árnyalja, hogy ezek a parcellák általában kisméretű, a forgalomnak kevésbé kitett városi területeken kerülnek kialakításra, így kevés példa van arra, hogy az autósofőröknek vagy a villamosvezetőnek céklát kapáló városlakókra kellene számítania a síneken.

(A találatért köszönet Anikónak.)

                                                     

Címkék: közösségi kert Zürich

2013.04.30. 23:11
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://spotted.blog.hu/api/trackback/id/tr175237554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Elcsípted? Küldd el!

Email me

süti beállítások módosítása